Regionalne razvojne agencije začenjajo s pripravo regionalnih prostorskih planov

5. 8. 2024
S podpisi pogodb med regionalnimi razvojnimi agencijami in Ministrstvom za naravne vire in prostor (MNVP) se po večletnem usklajevanju začenjajo procesi priprave prvih regionalnih prostorskih planov (RPP) za vse regije V Sloveniji.
Regionalne razvojne agencije začenjajo s pripravo regionalnih prostorskih planov

Do konca leta 2024 morajo biti potrjena izhodišča za pripravo prostorskih planov, osnutek RPP in javna razprava o njem pa je predvidena prihodnjem letu. Regionalni prostorski plan bo določal cilje in prednostne naloge prostorskega razvoja ter vseboval usmeritve za prostorski razvoj regije.

Strokovni sodelavci na regionalnih razvojnih agencijah bodo vodili postopke priprave ter opravljali vse organizacijske in koordinacijske naloge. RPP predpisuje Zakon o urejanju prostora (ZUreP-3), sofinancirajo pa ga Republika Slovenija in občine posamezne regije. Ključna vloga RPP je, da se z njim občine uskladijo in določijo zasnove prostorskih ureditev lokalnega pomena, ki segajo na območje več občin ali vplivajo na razvoj več občin kot so prednostna razvojna območja za stanovanjsko oskrbo, ekonomsko-poslovne cone, večja nakupovalna središča, infrastrukturna vozlišča in prostorske ureditve, namenjene urejanju skupnega javnega potniškega prometa, območja za objekte družbene infrastrukture itd.

Urejanje prostora na regionalni ravni je ključnega pomena za skladen in uravnotežen  razvoj regije. RPP je prostorski strateški akt, s katerim se država in občine na podlagi Strategije prostorskega razvoja Slovenije, njenega akcijskega programa, drugih razvojnih aktov države in razvojnih ciljev EU in regije dogovorijo in uskladijo o prostorskem razvoju posamezne razvojne regije in določijo bistvene razvojne priložnosti in usmeritve za občinske prostorske akte. 

Sprejetje tega prostorskega dokumenta je pomembno zaradi usklajevanja na območjih raznovrstnih dejavnosti in skladnega regionalnega razvoja, ki omogoča visoko kakovost bivanja v regiji. Hkrati je pomemben tudi za prostorsko načrtovanje na občinski ravni, saj služi kot podlaga za pripravo strateških in izvedbenih prostorskih načrtov občin. Celoten proces bo trajal do leta 2026, ko bo RPP pripravljen, sprejemi in potrditve pa bodo potekali še v prvi polovici leta 2027.

Več o regionalnem planiranju si lahko preberete na strani Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP).

NAZAJ NA VRH