Raziskovanje digitalizacije, inovacij in podjetništva v Estoniji

1. 9. 2023
Spodbujanje podjetništva in regionalnega razvoja ter model odličnosti digitalnega upravljanaj prinaša možnosti sodelovanja na področju regionalnega razvoja med Slovenijo in Estonijo.

Predstavniki Gospodarsko interesnega združenja regionalnih razvojnih agencij (RRA GIZ) so konec avgusta na povabilo Estonske zveze regionalnih razvojnih centrov obiskali Estonijo. Predsednik RRA GIZ Bojan Kar je povedal, da so se za obisk te baltske države odločili predvsem zaradi njihove uspešne digitalne transformacije in razvoja informacijske tehnologije. "Estonija je ena izmed držav, ki je digitalizirala velik del svoje javne uprave, kar vključuje e-upravo, e-identifikacijo in e-glasovanje. Poleg tega je znana tudi po svojem živahnem startup ekosistemu, ki privablja in spodbuja inovacije." 

Andres Huul, član upravnega odbora Zveze regionalnih razvojnih centrov Estonije in Kaire Luht, vodja regionalne politike na Ministrstvu za regionalni razvoj, sta slovenski delegaciji na sedežu ministrstva v Talinu predstavila celovit pregled aktivnosti zveze in organiziranosti regionalnega razvoja ter podpornih struktur v Estoniji. Državna koordinatorka projektov Pille Ruul je predstavila primere regionalnih projektov, ki jih podpira Evropski sklad za regionalni razvoj. Sledila je konstruktivna debata, ki se je osredotočila predvsem na poddobnosti in razlike organiziranosti regionalnega razvoja v obeh državah in potencialnih možnostih sodelovanja.

Seznanitev z inovacijsko pokrajino Estonije bodo po besedah predstavnikov RRA GIZ prinesla sveže vpoglede in strategije, ki bodo predvsem na področju digitalne družbe okrepili razvoj naših regij. To je bila tudi rdeča nit obiska v organizaciji Enterprise Estonia (EAS+Kredex), kjer sta članici upravnega odbora Sigrid Harjo in Liina Maria Lepik, izpostavili dosežke organizacije, rezultate in izzive pri spodbujanju podjetništva in regionalnega razvoja ter model odličnosti digitalnega upravljanja. Digitalizacija vladnih storitev, od glasovanja do zdravstvenega varstva, je poenostavila procese, zmanjšala birokracijo in povečala udeležbo državljanov. Po besedah estonskih sogovornikov so bili za uspeh skoraj popolne digitalizacije družbe ključni usmerjenost na državljane, javno zasebno partnerstvo, internetni dostop za vse in ditalizacija podatkov o vseh državljanih, ki pa se ne podvajajo in se hranijo zgolj na enem mestu.

Joonas Vänto, vodja oddelka za privabljanje tujih neposrednih investicij je predstavil strategijo Estonije za privabljanje tujih neposrednih investicij, ki so ključnega pomena za regionalni razvoj. Ena od osrednjih značilnosti estonskega pristopa je njihov pionirski program e-rezidenstva, ki so ga zagnali leta 2014 in ima neposredne učinke na gospodarsko rast. Program, ki ga skušajo posnemati tudi nekatere druge države, omogoča tudi nerezidentom, da ustanovijo in upravljajo podjetja prek spleta ter tako pridobijo dostop do trga Evropske unije. V program je vključenih že več kot stotisoč possameznikov in 25 tisoč gospodarskih družb z vsega sveta.

Rainer Aavik, vodja oddelka za turizem pri EAS, je udeležencem predstavil živahno podobo estonskih turističnih destinacij in trenutnih državnih razvojnih aktivnosti na področju turizma. Vodja podpornega okolja za startupe Eve Peeterson pa je razkrila ukrepe za podporo skupnosti zagonskih podjetij v Estoniji, ki spodbujajo inovacije in podjetništvo. Estonija ima največ hitro rastočih startupov na prebivalca, mnogi med njimi so dosegli svetovno priznanje. 

Delegacija RRA GIZ je obisk zaključila s srečanjem z zaposlenimi v Razvojnem centru Pärnumaa. Vodja centra in predsenik Združenja lokalnih oblasti okrožja Pärnu Erik Reinhold je udeležencem predstavil organiziranost regionalnih struktur na lokalni ravni ter uspešne projekte razvojnega centra. Kot ključne dejavnike za uspešno preoblikovanje storitev na področju izobraževanja, podjetništva in privabljanja investicij je izpostavil sodelovanje med lokalnimi oblastmi, podpornim okoljem regionalnih struktur in države.

NAZAJ NA VRH